HIŠA STRAHOV | Ferfl
Ferfl
konvertirana_249

4.5.2017

HIŠA STRAHOV

Predstavljamo prvo ekipo od šestih, ki letos obiskujejo našo Ferfl šolo podjetništva.

Uživajte ob branju, mi smo.

Nosilka in vodja projekta Hiše strahov je Andreja Potočnik, prav tako pa z njo našo podjetniško šolo Ferfl obiskuje članica ekipe Daša Tepina. V nadaljevanju sta dekleti opisali poslovno idejo in celotno ekipo.

Kratek opis ideje Hiša strahov

Naša ideja je hiša strahov v Ljubljani vezana na lokalno legendo o povodnem možu. Obiskovalce bo skozi labirint groze popeljala na izkustveno doživetje z uporabo zvočnih, vizualnih in drugih zaznavnih dražljajev. V njej bodo strašili igralci v kostumih in maskah, ki se bodo prilegali tematiki.  Z vsemi omenjenimi elementi bomo pričarali suspenz in zanimivo adrenalinsko izkušnjo ter obiskovalce seznanili z ljudskim izročilom o mitološkem bitju povodnem možu. Ker povodnega moža najbolj ujezi onesnaževanje Ljubljanice in njene okolice bomo v zgodbo vpletli tudi okoljevarstveni vidik.

Hiša bo v začetni fazi vsebovala večnamenski razstavno/prodajni prostor, ki bo služil tudi kot recepcija in čakalnica za vstop v labirint ter sam labirint z vmesnimi sobicami. Labirint je prostor, ki služi osrednji dejavnosti oziroma storitvi, izdelan bo iz recikliranih materialov.

Hiše strahov so za obiskovalce zanimive iz več razlogov. Gre za vznemirljivo in nepozabno izkušnjo, ki si ji lahko podvržemo sami, v paru ali skupini. V varnem in kontroliranem okolju nam omogoča intenzivno čustveno izkušnjo, saj se ob tem, ko nas je strah v telesu sproščajo različni hormoni. Taka vrsta atrakcij v nas sprošča dopamin, endorfin, adrenalin in serotonin, kar nas navda z neke vrste euforijo. Pri tem gre za kontroliran strah, saj vemo, da se nahajamo v varnem okolju in se nam v resnici nič ne more zgoditi. Obenem nam tovrstna izkušnja viša samozavest in nas, po prestanku, navda s katarzičnim občutkom. Ker gre za intenzivna čustvena doživetja se bolj povežemo z ljudmi, s katerimi se skupaj podvržemo taki izkušnji, zato si aktivnost in osebe, ki so bile takrat z nami dobro zapomnimo.

Kratek opis ekipe

Smo ekipa štirih prijateljev, od katerih sva dve udeleženi v Ferflovi šoli podjetništva. Povezuje nas DIY (Do it yourself) oziroma »Naredi sam« življenjsko vodilo. V medsebojnih pogovorih smo razmišljali kako se preživljati z nečim kar nas veseli in izpolnjuje naše kreativne potenciale. Ker smo strastni ljubitelji horror kulture in umetnosti, hkrati pa tudi zagovorniki okoljevarstva smo svoje interese poskusili združiti v eno idejo in tako je nastala zgodba o hiši strahov na temo lokalnih legend. Naš namen je skrbeti za vznemirljivo zabavo naših obiskovalcev, na zanimiv način ohranjati ljudsko izročilo, širiti ekološko ozaveščenost in promovirati unikatne in ročno izdelane produkte (neuveljavljenih) lokalnih umetnikov in obrtnikov.